NEDEN HAZINE YARDIMININ YARISI KESILDI

Neden Hazine yardımının yarısı kesildi?
Anayasa Profesörü Süheyl Batum HABERTURK.COM'a değerlendirdi: "Para cezası için oylama yapılması şart" dedi

01.08.2008 14:14


Anayasa Mahkemesi’nin AK Parti ile ilgili verdiği ‘kapatılmama’ kararını masaya yatırım Sami Selçuk’un dile getirdiği görüşleri hukukçular da tartışmaya başladı. Anayasa Mahkemesi usule uygun bir karar mı aldı? Neden Hazine yardımının yarısı kesildi ve kaç defa oylama yapıldı? İşte bu soruların yanıtlarını ve Sami Selçuk’un öne sürdüğü görüşleri Anayasa Profesörü Süheyl Batum’a sorduk.
Oylamanın nasıl yapıldığı ve bu konuların birlikte görüşüldüğüne dair kesin bir görüş olmadığın dile getiren Batum, “11 üye oturdu, ‘Anayasaya aykırı eylemlerin odağı haline gelmiştir’ dedi. Daha sonra oyamla yapıldı ve ‘kapatılsın mı’ denildi. 6 kişi, ‘kapatılsın’ dedi. 4 kişi de, ‘kapatılmasın’ dedi. Sonra bir oylama daha yapıldı ve madem kapatılmadı, ‘para cezası nasıl uygulansın’ diye oylama yapıldı. Oylamanın böyle yapılmadığına dair elimizde bir delil yok. Başkan çıkıp şunları söyledi: ‘6 üye kapatılma, 4 üye Hazine yardımından yoksun bırakılma, 1 üyenin de kapatılmama kararına vardı ve bu sonuçla AK Parti'nin kapatılmadığını ancak partinin Hazine yardımının yarısının kesilmesine karar verildi.’ Ancak oylama yönteminin nasıl yapıldığına dair net bir açıklama yapılmadı” şeklinde konuştu.
Eğer kesinti yarım yapıldıysa bunun tek bir oylama ile yapılmasının mümkün olmayacağını ifade eden Prof. Batum, şöyle konuştu: “İlk oylamada ‘suç var mı’ diye soruldu. 6 kişi ‘var’ dedi. O zaman, ‘kapatılsın mı’ denildi. 7 kişi ‘evet’ demediği için kapatılmadı. ‘O zaman para cezası verelim’ denildi. Eğer böyle yapıldıysa Anayasa’nın ruhuna uygun. Ama böyle yapılmadıysa ve tek oylamayla karar verildiyse, o zaman Anayasa Mahkemesi’ne, ‘neden Hazine yardımı yarım kesildi’ diye sormak gerekir. Usulle ilgili açıklama gerekçeli kararla birlikte açıklanacak. Neden yarım demek ki bununla da ilgili bir oylama yapıldı.”


Haberin kaynağı : http://www.korkmazhukuk.com
KORKMAZ HUKUK | AV.MUHİTTİN KORKMAZ