ABD'den Montrö güvencesi

ABD'den Montrö güvencesi

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen "Montrö'de değişiklik isteme planımız yok" dedi.

 

Orgeneral Başbuğ ile, terör örgütü PKK'ya karşı mücadele olmak üzere pek çok askeri konuyu konuştuklarını kaydeden Mullen, PKK terörüne karşı ortak mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi. Mullen, sınırötesi tezkere de politikayı belirlemenin Türk hükümetine ait olduğunu söyledi.

MOTRÖ’YE UYACAĞIZ

ABD’den en üst düzeyde Montrö güvencesi geldi. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un bu görevdeki ilk konuğu olan ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mullen Ankara’dan ‘Montrö’ye bugune kadar uyduk bundan sonra da uyacağız’ güvencesi verdi ABD'nin Ankara Büyükelçiliği konutunda basın toplantısı düzenleyen Mullen, Türkiye'nin çok kritik bir bölge içinde yer aldığına işaret ederek, Orgeneral Başbuğ ile, en önemlilerinden biri terör örgütü PKK'ya karşı mücadele olmak üzere pek çok askeri konuyu konuştuklarını kaydetti.

ORTAK MENFAATLERİMİZ VAR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştüğünü hatırlatan Mullen, "İki ülke ortak menfaatleri paylaşıyor ve gelecekte de paylaşmaya devam edecek" diye konuştu. Ziyaretiyle ilgili açıklamasının ardından soruları yanıtlayan Mullen, "ABD'nin, Montrö Anlaşmasının değiştirilmesi talebinde bulunma gibi bir planı var mı" sorusu üzerine, böyle bir planlarının olmadığını ifade ederek, "Amerikan gemileri bu anlaşmaya tamamen uymuşlardır ve bu çerçevede hareket etmeye devam edeceğiz. Gürcistan'a giden Amerikan gemilerinin hepsi insani yardım götürme amacıyla yola çıkmıştır" dedi.

TEZKEREDE KARAR HÜKÜMETİN

İnsani yardımlar için neden sivil değil de askeri gemilerin kullanıldığına dair soru üzerine de Mullen, krizle bağlantılı olarak acilen harekete geçilmesi gerektiğini ve bu gemilerin hazır olduğunu söyledi. Sınırötesi tezkereye dair soru üzerine de Mullen, bu konudaki politikayı belirlemenin Türk hükümetine ait olduğunu söyledi. Mullen, geçen yıl ABD'nin de desteğini alan sınırötesi operasyonların başarılı olduğu düşüncesini dile getirdi.

İSTİHBARİ DESTEĞE DEVAM

Mullen, terör örgütü PKK konusundaki istihbaratın devam edip etmeyeceği şeklindeki soruyu da "PKK terörüne karşı mücadele etmeyi her zaman sürdürmemiz gerekiyor bunu da yapmaya kararlıyız. Bu konudaki istihbarat paylaşımı da devam edecektir" diyerek yanıtladı.

 


Haberin kaynağı : http://www.korkmazhukuk.com
KORKMAZ HUKUK | AV.MUHİTTİN KORKMAZ