ERDOĞAN 5 YIL HAPİSLİK SUÇ İŞLEDİ !

ERDOĞAN 5 YIL HAPİSLİK SUÇ İŞLEDİ !

Başbakan Tayyip Erdoğan, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’a yönelik ithamlarda bulunurken yasaları çiğnedi. Erdoğan, "Bir hafta içinde açıklayacağım" sözleriyle halka açık 9 şirketin küçük yatırımcısını ürküttü. Doğan şirketleri bir günde 228 milyon dolar değer yitirdi. Erdoğan, SPK’nın 47’nci maddesine aykırı tutumla 5 yıla kadar hapis öngören suç işledi.

Almanya’da Deniz Feneri yolsuzluğunda ifadelerde yer alan adının Türkiye’de yayınlanan haberlerde geçmesi üzerine, doğrudan Doğan Yayın Grubu’nu ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’ı hedef alan Başbakan Tayyip Erdoğan, yasalara aykırı bir tutum izledi. Başbakan "Bütün kara kaplı defterler açılacak, bir hafta içinde sen açıklamazsan ben açıklayacağım" sözleriyle, Sermaye Piyasası Kanunu’na (SPK) aykırı davranarak, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis öngören suç işledi.

Yatırımcıyı korkuttu

Erdoğan’ın haftasonunda partisinin Bayrampaşa İlçe Kongresi’ndeki konuşmaları, dün borsada etkisini gösterdi. Başbakan’ın net bir açıklama yapmadan, sanki bir şeyler varmış da gizliyormuş havasındaki sözleri, borsa yatırımcısında endişeye neden oldu. Erdoğan’ın Aydın Doğan’a yönelik ağır ithamları, borsada işlem gören Doğan Grubu şirketlerinin hisse değerlerini geriletti. Borsanın yüzde 3.58 yükseldiği gün, Doğan Grubu şirketlerinin değer kaybı yüzde 1.6 ile yüzde 5.9 düzeyinde oldu. Şirketlerin piyasa değerinde toplam 228 milyon dolar gerileme gerçekleşti.

SPK 47’nci madde var

Bu sonuç, Başbakan’ın Sermaye Piyasası Kanunu’na aykırı davrandığını da gözler önüne serdi. Ortada somut bir şey yokken, bazı imalarda bulunarak şirketlerin borsada değer kaybetmesine yol açmak kanunlara göre suç teşkil ediyor. Başbakan’ın bir haftaya kadar açıklayacağı bir şeyler olduğu iddiasında bulunması da, kanunun 47’nci maddesinde apaçık suç olarak niteleniyor. Sermaye Piyasası Kanunu’nun cezai sorumlulukların düzenlendiği 47’inci maddesinin a fıkrasında yer alan hükümler, bu sözlerin suç olduğunu gösteriyor.

Açıklamakla yükümlü

Kanunun 47’nci maddesinin a fıkrasında "henüz kamuya açıklanmamış bilgilerin" sermaye piyasasında yasalara aykırı olarak nasıl kullanılabileceği yer alırken, özellikle 3’üncü madde Başbakan Erdoğan’ın tavrını doğrudan içeriyor. Kanunun a fıkrasının 3’üncü bendinde, bu suç şöyle anlatılıyor: "Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, yalan, yanlış, yanıltıcı, mesnetsiz bilgi veren, haber yayan, yorum yapan ya da açıklamakla yükümlü oldukları bilgileri açıklamayan gerçek kişilerle, tüzel kişilerin yetkilileri ve bunlarla birlikte hareket edenler..."

5 yıla kadar hapis

Aydın Doğan’ın "Bir hafta beklemesine gerek yok, bugün açıklasın. Benim suçum varsa bugüne kadar elinde tutuyorsa suç. Mahkemelere götürmesi lazım. Benimle ilgili bir şey varsa mahkemeye neden vermiyor. Eğer elinde tutuyorsa o da şantaj. Yani ikisi de suç" sözlerine karşılık" herhangi bir açıklama yapmayan Başbakan, suç işlemeye devam ediyor. Kanun ise bu suçun karşılığında 47’nci maddenin her bir alt bendi kapsımına giren fiiler için, "2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır" hükmünü içeriyor.

Küçük ortaklar Başbakan’a tazminat davası açabilir

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’ı hedef aldığı konuşmaları yüzünden, gruba bağlı 9 şirketin değerinin dün önemli ölçüde düşürmesi, küçük hissedarların tazminat davası açmalarını gündeme getirebilecek. Küçük yatırımcı, "Sermaye Piyasası Kanunu’nun 47’inci maddesinin a-3 bendine aykırı açıklamalar yapıp, bize zarar verdiniz" iddiasıyla tazminat davası açabilecek. Bunun için SPK veya İMKB’nin izni gerekmeyecek.

27 Nisan bildirisi üzerine ’Paşam borsa düşüyor’ demişti

AYDIN Doğan hakkında iddialarda bulunurken küçük yatırımcıyı gözardı eden Başbakan Tayyip Erdoğan çok değil geçen yıl Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’a "Paşam borsa düşüyor uyarısı yapmıştı. Başbakan’ın 2 Temmuz 2007’de ’Paşaya dedim ki’ başlığıyla 9 sütuna manşet olan sözleri şöyleydi: "Kimseye kırgın ve dargın değilim. Ama Yaşar Paşa’ya düşüncelerimi anlattım. Türkiye ile benzer konumdaki piyasalar yüzde 10 arttı. 27 Nisan gerginliği olmasaydı bugün İMKB endeksi 50 bini aşardı. Türkiye’de endeks yüzde 2 düştü. Yani yüzde 12 kaybımız oldu."  Erdoğan, iş dünyasında da geniş yankı uyandıran bu hassasiyetini söz konusu Doğan şirketleri olunca göstermedi.

Yükselen borsada Doğan şirketleri değer kaybetti

BAŞBAKAN  Erdoğan’ın sözleri, borsanın yükseldiği bir günde Doğan Grubu şirketlerinin piyasa değerinin 228 milyon dolar erimesine yol açtı. Dün Doğan Holding yüzde 4.02, Doğan Yayın Holding yüzde 5.97, Doğan Burda yüzde 5.99, Milpa yüzde 7.81, Doğan Gazetecilik yüzde 5.88, Hürriyet Gazetecilik yüzde 3.13, Petrol Ofisi yüzde 1.61, Çelik Halat yüzde 1.66, Ditaş Doğan hisseleri de yüzde 2.90 düştü. Cuma günkü piyasa değerleri toplam 8 milyar 416 milyon 906 bin YTL olan bu 9 şirket, dün ilk seansta 418 milyon 428 bin YTL (341 milyon dolar) değer kaybetti. Hisseler ikinci seanstaki tepki alımlarıyla biraz toparlansa da, günlük kayıp 279 milyon 610 bin YTL’yi (228 milyon dolar) buldu.

SPK suç duyurusu yapacak mı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın bir konuşmasıyla, Doğan Holding’in borsada işlem gören 9 şirketinde binlerce yatırımcıyı mağdur etmesi konusunun mahkemeye yansıması için Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) suç duyurusunda bulunması gerekiyor. SPK Başkanı Turan Erol’un böyle bir suç duyurusu girişimini gündeme getirip getirmeyeceği merakla bekleniyor.

Başbakan’ın ihlal ettiği SPK maddesi

MADDE 47: (Değişik: 23/1/2008 tarihli ve 5728 sayılı Kanun md. 372 ile) Diğer kanunlara göre daha ağır bir cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde;

A) 1. Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, henüz kamuya açıklanmamış bilgileri kendisine veya üçüncü kişilere menfaat sağlamak amacıyla kullanarak sermaye piyasasında işlem yapanlar arasındaki fırsat eşitliğini bozacak şekilde mameleki yarar sağlamak veya bir zararı bertaraf etmek, içerden öğrenenlerin ticaretidir. Bu fiili işleyen 11 inci madde kapsamındaki ihraççılarla, sermaye piyasası kurumlarının veya bunlara bağlı veya bunlara hákim işletmelerin yönetim kurulu başkan ve üyeleri, yöneticileri, denetçileri, diğer personeli ve bunların dışında meslekleri veya görevlerini ifa etmeleri sırasında bilgi sahibi olabilecek durumda olanlarla, bunlarla temasları nedeniyle doğrudan veya dolaylı olarak bilgi sahibi olabilecek durumdaki kişiler,

2. Yapay olarak, sermaye piyasası araçlarının, arz ve talebini etkilemek, aktif bir piyasanın varlığı izlenimini uyandırmak, fiyatlarını aynı seviyede tutmak, arttırmak veya azaltmak amacıyla alım ve satımını yapan gerçek kişilerle, tüzel kişilerin yetkilileri ve bunlarla birlikte hareket edenler,

3. Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, yalan, yanlış, yanıltıcı, mesnetsiz bilgi veren, haber yayan, yorum yapan ya da açıklamakla yükümlü oldukları bilgileri açıklamayan gerçek kişilerle, tüzel kişilerin yetkilileri ve bunlarla birlikte hareket edenler,

...

7. Karşılıksız olarak sermaye piyasası araçlarının geri alım taahhüdü ile satımını yapan ilgili gerçek kişilerle, tüzel kişilerin yetkilileri, her bir alt bent kapsamına giren fiillerden dolayı iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin günden onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.


Haberin kaynağı : http://www.korkmazhukuk.com
KORKMAZ HUKUK | AV.MUHİTTİN KORKMAZ