SUÇU İŞLEYEN İŞCİ VERGİ VE CEZAYI ÖDEYEN İŞVEREN !!!

SUÇU İŞLEYEN İŞCİ VERGİ VE CEZAYI ÖDEYEN İŞVEREN !!!

Değerli meslektaşlarım; bu yazımda zamanında vergi tarhiyatını yaptırmayan diğer ücretlilerin vergilendirilmesinde farklı uygulamaların var olduğuna değinmek istiyorum.

Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse şöyle ifade edebiliriz;

Halkalı Vergi Dairesinde sabit bir iş yerinde faaliyet gösteren basit usulde kayıtlı bay Mehmet'in, İkitelli Vergi Dairesi bölgesinde ikamet eden bay Ali'yi iş yerinde işçi olarak çalıştırdığını varsayalım.

İkitelli Vergi Dairesi, mükellefi  bay Ali’nin ilgili dönemde işverenin yanında ücretle çalıştığı belirlemiş buna rağmen vergisini zamanında tarh ettirmediğini tespit etmiştir.
 

İkitelli Vergi Dairesi kanıtlayıcı belgelerle birlikte Halkalı Vergi Dairesine bir yazı göndererek (0051) diğer ücretten dairelerine kayıtlı bay Ali’nin süresinde vergi tarhiyatını yaptırmadığını, tarh edilmeyen (0051) diğer ücret vergisi ve buna bağlı (3080) vergi zıyaı cezasının VUK’nun 251. maddesine göre (0014) basit usulde dairenize kayıtlı bay Mehmet’ten aranması gerektiğini bildirilecektir.
 

Halkalı Vergi Dairesi bu yazı ve belgeler üzerine basit usulde kayıtlı mükellefi bay Mehmet’in sicil kütüğünde (0051) vergi türü kodundan herhangi bir kayıt açmaksızın vergi/ceza ihbarnamesinin mükellef bölümüne (0014) ana vergi kodunu seçerek ihbarnamenin alt bölümünde (0051) Diğer Ücretler vergisi ve (3080) Vergi zıyaı cezası düzenleyerek açıklama kısmına VUK 341-251/A maddesini işleyerek ihbarname düzenleme işini bitirecektir.


Halkalı Vergi Dairesi mükellefinden vergi, gecikme faizi ve cezayı tarh, tebliğ, tahakkuk ve tahsil ederek işlemi sonuçlandıracaktır. Tahsil edilen diğer ücret gelir vergisi Halkalı Vergi Dairesinin kayıtlarında kalacak İkitelli Vergi Dairesine herhangi bir para aktarımı yada tarh ve tahakkuktan herhangi bir şekilde terkin yapılmayacaktır.


Tabi ki işveren ödediği ceza hariç vergi ve faizi işçisine rücu edebilecektir.


Haberin kaynağı : http://www.korkmazhukuk.com
KORKMAZ HUKUK | AV.MUHİTTİN KORKMAZ