Artık dayanıklıyız kriz fırsat olacak

Artık dayanıklıyız kriz fırsat olacak

 Erdoğan, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye’nin son yaşanan dalgayı asgari etkiyle aşacağını savundu: İnanıyorum ki, bu süreç Türkiye için fırsata dönüştürülebilecek...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Şundan hiç kimsenin şüphesi olmasın; Türkiye, dünyadaki bu krizi, bu dalgalanmayı asgari etkiyle aşacak; belirlemiş olduğu hedeflere doğru 6 yıldır göstermiş olduğu kararlılıkla ilerlemeye devam edecektir” dedi. Erdoğan Ankara’da Başbakanlık’taki ekonomik değerlendirme toplantısında özetle şunları söyledi:

Dersimizi iyi çalıştık ‘kriz’ cephesi yanıldı

BEKLENTİLERİN kötü seyrettiği, morallerin bozuk olduğu bir ortamda yatırım, üretim, ihracat ve istihdam olmaz. Güveni ve istikrarı asla gölgelememek gerekir. Tabii ki, üzülerek gördük ki, geride bıraktığımız 6 yılda milletçe elde edilen tarihi başarılara rağmen kimi çevreler ısrarla ve inatla olumsuz, karamsar senaryolar çizdiler, çizmeye de devam ediyorlar. 6 yıl boyunca “kriz” kelimesini ağzından düşürmeyenler, kriz için tarih bile verdiler. Ama bu beklentilerini boşa çıkardık. Dersimizi iyi çalıştık. Millet ile bunlar aynı yöne bakamıyorlar, milletin sevincine ortak olamıyorlar.

Piyango ihalesi gelecek ay

PİYASA koşullarını da dikkate alarak, özelleştirme programımızı taviz vermeksizin ve kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Burada kritik nokta krizlere karşı dayanıklı bir mali sektör altyapısının, krizler oluşmadan önce tesis edilmiş olmasıdır. Nükleer enerji ihalesinde bir gecikme olmayacak ve ihale planlandığı gibi çarşamba günü yapılacak. Halkbank özelleştirmesiyle ilgili önceliklerimiz var. Piyasaların durumuna bakılacak. Milli Piyango özelleştirmesinin de en başarılı şekilde sonuçlandırılması için çalışmalar devam sürüyor, ihaleye önümüzdeki ay içinde çıkılacak.

Bizim TOKİ sigorta

GEÇMİŞTE, en küçük bir küresel bir dalgalanmadan, en küçük siyasi krizden etkilenen ve kriz noktasına gelen Türk ekonomisi bugün devasa küresel krizlerle baş edecek bir yapıya kavuştu. İşte Amerika’da mortgage olayı, olayları nerelere taşımıştır ama bizde TOKİ burada adeta sigortamız olmuş ve böyle bir olumsuz etkilenme hemen hiç görülmemiştir.




Eskisi gibi değiliz direncimiz yüksek

TÜRKİYE’nin tüm dünyayı bu derece sarsan bir dalgalanmanın dışında kalması beklenemez. Ama Türkiye artık eskisi gibi krizlere ve dalgalanmalara karşı zayıf değil. Son yıllarda uygulanan mali disiplin ve ihtiyatlı para politikaları mali sektörün önemli ölçüde güçlenmesi, şoklara karşı direncimizi ciddi manada artırmıştır. Ekonomimizin dayanıklılığı, Irak savaşı, 2006 yılı mayıs-haziran döneminde görülen mali çalkantılar ve son dönemde Gürcistan’da yaşanan dışsal şoklar karşısında dayanıklılığını ispat etmiştir.

DENİZ FENERİ SORUSU İÇİN GAZETECİYE KIZDI

BASIN toplantısı sonrası soruları yanıtlayacağını söyleyen Erdoğan, “Konu dışında kesinlikle soru istemiyorum” diye uyardı. Ancak yine de gündemdeki Deniz Feneri iddiaları ve Zahid Akman’ın durumuyla ilgili sorularla karşılaştı. Erdoğan, “Teşekkür ediyorum. Bu gündemle ilgili değil’’ karşılığını verdi. Bu konularla ilgili bir soru daha gelince, gazeteciye “Böyle soruları önüme getirme. Ciddi ol, insaflı ol” dedi.




Faizler biraz inebilir diyoruz ama MB’nin kanaati bizden farklı

Faiz oranları ile önümüzdeki dönemde vergi gelirleri de dahil olmak üzere gelir artırıcı bir mali tedbir düşünülüp düşünülmediğine ilişkin sorulara Erdoğan, şu yanıtı verdi: “Yüksek faiz noktasında, bu benim kendi kanaatimle Merkez Bankası’nın kanaati farklı, burada bizim Merkez Bankası’na müdahalemiz söz konusu değil. Biz faizlerin biraz daha düşürülebileceğine inanıyoruz. Arkadaşlarımın içerisinde bu kanaatimi paylaşanlar da var paylaşmayanlar da var. Kurdaki sıkıntılar noktasında aynen sizlerle paylaşıyorum, kesinlikle dalgalı kurdan yana olduğumuzu biliniz...




IMF’ye cevap yakın

ERDOĞAN, IMF ile anlaşmayla ilgili olarak, “Şu anda bu konuyla ilgili son safhadayız. Nihai kararı öyle zannediyorum ki önümüzdeki ay veya kasım gibi kesin veririz. Görüşmeleri neticelendirip bir mutabakat içerisinde birlikte bir neticeye varacağız. Kararımızı da açıklayacağız’’ dedi.

Yardım kuyruğu, haleti ruhiye

ERDOĞAN, Ramazan ayında fakirlere yardımlarda yaşanan izdihamların hatırlatılması üzerine de “10 kilo bulgur için kuyruğa girmek oradaki vatandaşlarımızın haleti ruhiyesinin gereğidir. Hükümet, belediye, sivil toplum bunu yapıyorsa, takdir edilmesi gerekir. Efendim, kömür dağıtımı için izdiham oldu. Oysa beklese evine gidecek” dedi.

Haberin kaynağı : http://www.korkmazhukuk.com
KORKMAZ HUKUK | AV.MUHİTTİN KORKMAZ