Tarihi kilise ilgi bekliyor.

Tarihi kilise ilgi bekliyor

Yüksekova’ya bağlı Köprücük (Kerpêl) Köyü’nde bulunan tarihi kilise, Hakkari’nin tarihi ve turistik yerlerine verilen önemi gözler önüne seriyor.

20 Eylül 2008 / 00:06             

   Yüksekova ilçesine 12 kilometre mesafede bulunan Köprücük (Kerpêl) Köyü'nde bulunan tarihi Ermeni kilisesi 1 asırdan fazla süredir tandır evi olarak kullanılıyor. Kiliseyi tandırevi olarak kullanan Açıkel ailesinin reisi İsmet Açıkel şuana kadar Kültür ve Türizm Bakanlığı veya İl Müdürlüğün'den hiç kimsenin gelip kiliseyi sormadığını ileri sürdü.

 

Hakkari'nin en önemli tarihi yapıları arasında

 

Köyün ortasında yükselen tepenin üzerinde bulunan kilise halen ayakta. Kaderiyle başbaşa bırakılan tarihi yapıya 120 yıldır Açıkel ailesi sahip çıkıyor. Hakkari'nin en önemli tarihi yapıları arasında bulunan ve günümüze en az zararla ulaşmış kiliseyi Yüksekova Haber olarak yerinde inceledik.

 

Tandır evi olarak kullanılıyor

 

Duvarları düzgün, koyu renkli taştan yapılan kiliseyi yıllardır tandır evi olarak kullanan Açıkel ailesi, yetkililerin kiliseyi görmezden geldiklerini belirterek, biran önce tadilattan geçirilmesini ve turizme hazır hale getirilmesini istiyor.

 

"Zarar gelmemesi için elimizden geleni yaptık"

 

Kilise ile ilgili Yüksekova Haber'e bilgi veren İsmet Açıkel, kiliseye ilk olarak babasının sahip çıktığını belirterek, “Babam yaklaşık 120 yıl önce köye yerleşmiş. Kilise babam tarafından ilkin ev olarak kullanılmış. Yaklaşık 10 yıl maddi durumları kötü olduğu için ailem kilisede yaşamış. Ardından tarımsal ürünlerin ve eşyaların depolandığı yer olarak kullanılmış. 30-40 yıldır ben ilgileniyorum. Bizim de maddi durumumuz iyi olmadığı için tandır evi olarak kullanmak zorunda kaldık. Tarihi yapıya hiçbir zarar gelmemesi için elimizden geleni yaptık. Ermenilerin kilisesi olarak biliyoruz. Halen çok sağlam bir şekilde ayakta duruyor ancak acilen bakıma ihtiyacı var. Yıllarca tandır evi olarak kullanıldığı için içi kapkapara olmuş. Biz yetkililerin gelip bu yapının yıkılmaması ve turizme açılması için tadilattan geçirilmesini istiyoruz. Şuana kadar hiçbir yetkili gelip incelemedi veya hiçbir tadilattan geçmedi.”dedi.

 

İldeki birçok tarihi kilise tamamen yok oldu

 

Edinilen bilgilere göre Hakkari'de bulunan tarihi kiliselerin birçoğunun şuan izi bile yok. Yine Yüksekova ilçesine bağlı Orşe kilisesi başta olmak üzere birçok kilise tamamen tahrip edildi. Define avcılarının hedefi konumundaki kiliselerin yıllardır çeşitli gerekçeler gösterilerek yok olmasına göz yuman yetkililerin bu değerlerin ne zaman farkına varacakları da merak konusu.

 

Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün sitesinde yok

 

Kilise ile ilgilenmek veya onarmak bir yana Hakkari Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün sitesinde "Gezilecek Yerler" bölümünde sadece 4 kiliseden söz ediliyor. Bu kiliseler arasında ne Köpürücük ne de Orşe köyündeki kiliseden söz bile edilmiyor.

 

 

 

 

 

 

 

<SCRIPT> var tmp; tmp = document.getElementById("news_content").getElementsByTagName("a"); for(i=0; i


Haberin kaynağı : http://www.korkmazhukuk.com
KORKMAZ HUKUK | AV.MUHİTTİN KORKMAZ