ABD, riskleri tek çatıda toplayacak

ABD, riskleri tek çatıda toplayacak

 ABD hükümeti, mali kuruluşların kötü varlıklarını toplayarak kurulacak yeni şirkete devredecek. Ayrıca likit olmayan varlıkları elden çıkartacak

ABD ve İngiltere hükümetleri mali piyasalardaki güven krizini aşmak için radikal adımlar attılar. ABD hükümeti vergi mükelleflerinden sağlanacak kaynakla mortgage’a dayalı çok riskli borçların finanse edilebileceği bir plan üzerinde çalışmaya başlarken, İngiltere de banka hisselerinin açığa satışını denetim altına almaya başladı.

YENİ ŞİRKET KURULACAK

ABD’deki plana göre ABD hükümeti, mali kuruluşların kötü varlıklarını toplayarak kurulacak yeni bir şirkete devredecek.

Düşünülen seçenekler arasında finansal kuruluşlardan kötü varlıkları satın alacak 800 milyar dolarlık bir fonun yanı sıra Federal mevduat sigortası kurumunda 400 milyar dolarlık bir havuz kurularak para piyasasında yatırımları sigortalayarak kredi sıkışıklığını önlemek de bulunuyor. Kurulacak fonun 1980’lerdeki Resolution Trust Corp’a (RTC) benzeyeceği düşünülüyor.

LİKİT OLMAYAN GİDECEK

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ve FED Başkanı Ben Bernanke finans sistemini likidite sıkışıklığına iten ve bankaların elinde bulunan yüksek riskli varlıklar ile ilgili bir planı görüşmek için hafta sonu ABD Kongre liderleriyle bir araya gelecek. Paulson, gazetecilere yaptığı açıklamada, sorunların kökenine ilişkin kararlar almaları gerektiğini belirterek, ABD için tehlike yaratan likit olmayan varlıkları elden çıkartacaklarını söyledi. Paulson, “Hazine hemen adım atacak” dedi.

AÇIĞA SATIŞA YASAK GETİRİLDİ

ABD Sermaye Piyasası Kurulu (SEC), finansal şirketlerin hisselerinde açığa satışı geçici olarak durdurduğunu bildirdi. SEC açıklamasında, kararın hisse senedi piyasasının doğruluğunu ve kalitesini korumayı, yatırımcı güvenini güçlendirmeyi hedeflediği vurgulandı. SEC’in kararı hemen yürürlüğe girecek ve 2 Ekim’de sona erecek. Açığa satış yasağı 799 finansal kurum için uygulanacak. İngiltere’nin Mali Hizmetler Kurumu da, açığa satışa dört ay süresince yasak getirdi.


Haberin kaynağı : http://www.korkmazhukuk.com
KORKMAZ HUKUK | AV.MUHİTTİN KORKMAZ