Geylani ormanları sordu

 

Geylani ormanları sordu

DTP Hakkari Milletvekili Av. Hamit Geylani, orman yangınlarıyla ilgili Çevre Ve Orman Bakanı Eroğlu tarafından cevaplanması üzere TBMM^'ye bir önerge sundu.

18 Eylül 2008 / 15:48

Erkan Çapraz'ın Özel Haberi:

 

DTP Hakkari Milletvekili Av. Hamit Geylani, orman yangınlarıyla ilgili Çevre Ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlanması üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) bir soru önergesi sundu.

 

"Operasyon gerekçesiyle yakılıyor"

 

Geylani sunduğu önergede yıllardır Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan çatışmalar nedeniyle, bölgedeki ormanlık alanların büyük bir bölümü yakılarak tahrip edildiğini hatırlatarak, “Askeri operasyonlar ve güvenlik önlemleri gerekçesiyle binlerce hektarlık orman, güvenlik güçleri tarafından yakıldığı herkesçe bilinen bir gerçekliktir. Son askeri operasyonlar neticesinde de, bomba, top ve benzeri silahlarla bölgedeki çok sayıda ormanlık alan yanıp kül oldu.”dedi.

 

"Yangınlara hiçbir müdahale yok"

 

Aynı sebeplerle Hakkari ve ilçelerindeki ormanların top atışları nedeniyle yanarak yok olduğunun altını çizen Geylani, “Daha da kötüsü yanan ormanlara hiçbir müdahale yapılmadan, adeta seyirci kalınmaktadır. Oysaki Akdeniz ve Ege'de çıkan bir orman yangınında bütün ülke olarak nasıl üzülüp seferber olunuyorsa, aynı hassasiyetin Doğu ve Güneydoğu bölgesinde çıkan orman yangınları için de gösterilmesi gerekir ve öyle olmasını dileriz. Ne yazık ki, bırakın böyle bir duyarlılığı, yaşamın bir parçası olan ormanlar bilerek yakılmakta, yok olmalarına rıza gösterilmektedir.”dedi.  

 

Ormanları ve yeşillik alanların devletin resmi kurumlarının eliyle yok edilmesinin yüzyılın ayıbı olduğunu belirten Geylani önergesinde şu sorulara yer verdi:

 

- Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde 1990-2008 yılları arasında kaç hektarlık orman yok oldu? Bu orman yangınlarının nedeni hakkında bilginiz var mı?

 

- Bölgede yanan ormanların güvenlik güçleri tarafından yakıldığı konusundaki bilgileriniz nedir?

 

- Askeri Operasyonlar nedeniyle bugüne kadar yanan ormanlar hakkında bilginiz var mı?

 

- Yanan ormanlara neden müdahale edilmiyor? Yanmalarına neden seyirci kalınıyor?

 

- Ormanları yakan sorumlular hakkında neden yasal işlem yapılmıyor?

 

- Yeşillik ve ormanlık alanlar bakımından da bölgeler arası ayrımcılık mı söz konusudur?

 

- Yanan ve yok olan ormanların yerine ağaçlandırma faaliyeti yapıldı mı? Yapıldıysa nereye ve ne kadar ağaçlandırma yapılmıştır.

 

- Çoraklaşan Doğu ve Güneydoğu Bölgesi toprakları için herhangi bir girişiminiz olacak mı?


Haberin kaynağı : http://www.korkmazhukuk.com
KORKMAZ HUKUK | AV.MUHİTTİN KORKMAZ