Ortak Deklerasyon Yayınlandı

 

Ortak Deklerasyon Yayınlandı

Yüksekova’da bir araya gelen Sivil Toplum Örgütleri son günlerde Yüksekova’da meydana gelen aileler arası husumetlerle ilgili ortak bir deklerasyon yayınladı.

18 Eylül 2008 / 21:15

Erkan Çapraz'ın haberi:

 

Yüksekova'da saat 14.00'te Demokratik Toplum Partisi (DTP) İlçe Binasında bir araya gelen Sivil Toplum Örgütleri son günlerde genelde bölgede özelde ilçede meydana gelen aileler arası kavgaları değerlendiren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda yapılan görüş alışverişiyle akşam saatlerinde ortak bir deklerasyon açıklandı.

 

Toplantıya Yüksekova DTP İlçe Örgütü Yöneticileri, DTP PM Üyesi İzzet Belge, Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız, Esendere Belediye Başkanı Hurşit Altekin, Esnaf Sanatkarlar Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi, KESK, DİSK, DİVES, TZP, İHD, Muhtarlar, Barış Anaları İnsiyatifi, Basın Kuruluşu Temsilcileri ve Yüksekova Belediyesi Meclis Üyeleri katıldı.

 

 

Meydana gelen olaylarla ilgili görüş alışverişinde bulunan katılımcılar alınması gereken önlemlerle ilgili çeşitli öneriler sundu. Yapılan öneriler yayınlanacak olan deklerasyon için değerlendirmeye alındı.

 

Yıldız: Bunlar kesinlikle tesadüf değildir

 

Toplantıda bir konuşma yapan Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız, yaşanan olayların bir konsept olduğunu belirterek, “Bunlar özellikle seçim öncesi aileler arasında gerginlik yaratmak ve sistemin kendisini burada konumlandırmasına yönelik bir konsepttir. İnsanların başları kesiliyor, faili meçhuller gerçekleşiyor, insanlar taranıyor. Bunlar kesinlikle tesadüf değildir. Bölgede iki gü seçime girecektir. Biri AKP eksenli tüm muhalif partilerin de birleşerek desteklediği güç, diğeri ise halkın demokrasi ve barış umutlarını ve taleplerini taşıyan DTP gücüdür.”dedi.

 

Tekinalp: Barışlar boşa çıkarılıyor

 

KESK Demokrasi Platformu adına TÜMBELSEN Dönem Sözcüsü Tahir Tekinalp bölgedeki kan davalarına yönelik yapılan tüm çalışmalarda sivil toplum örgütleri olarak yer aldıklarını belirterek, “Yapılan barış toplantılarında ve yemeklerinde barışlara şahit olduk. Ancak sağlanan barışlar boşa çıkarılıyor. Bu durumu tasvip etmiyoruz. Son yaşanan olay provakatörlerin işidir. Olay halen meçhul bir durumda ve tam olarak netleşmedi. Amaç aileleri birbirine düşürerek demokrasi sürecine zarar vermektir.”dedi.

 

Ortak Deklerasyon

 

Toplantıya katılanlar daha sonra Yüksekova Belediyesi tarafından Musa Anter Aile Parkı'nda verilen İftar yemeğinde tekrar bir araya geldi. İftar yemeğinden sonra hazırlanan Deklerasyon metni KESK Demokrasi Platformu Temilcisi, TÜMBELSEN Dönem Sözcüsü Tahir Tekinalp tarafından basına açıklandı.

 

 

Yaşanan olaylardan kaygı duyduklarını belirten Tekinalp, sistemin toplumu feodal ve gerici sitemlerle yönetmeye çalıştığını, bu durumun demokratik bir toplum yaratmanın önünde en büyük engel teşkil ettiğini söyledi.

 

"Kaygılıyız"

 

Yüksekova'da ticari ilişkilerden üretim ve toplumsallaşma sürecinin tamamlama noktasında sistemin kendisini yaşatma ve ikame etme adına yıllardır uyguladığı yanlış politikalara neden olduğunu belirten Tekinalp, “Toplumumuzun özelde Yüksekova ilçemizde demokratik  toplumun ortaya çıkmasını zihinsel ve yaşamsal olarak engellemiştir. Halen toplumsal sorunlarımızın bu yanlış yöntemlerle çözülmesi ve böl parçala anlayışı ve bu anlayış üzerinde yaşanan sistem ne yazık ki her defasında bölgeye bakış açısını, Kürt sorununa demokratik barışçıl fobisini yerel seçimlerin yaklaşımıyla daha da kaygılandırmıştır. Gerek hükümettin yaklaşımı gerekse hükümet ve ordunun ortak uzlaşı yaklaşımı ve bu yaklaşımın yarattığı konsept bir paket şeklinde uygulanmaktadır.”

 

"Barışı bozanlar cezasız kalmayacak"

 

Yüksekova ticari ilişkilerden kaynaklı 4 kişinin boğazının kesilerek öldürüldüğünü hatırlatan Tekinalp, “Sivil toplum örgütleri olarak önümüze gelen ve barışla sonuçlandırılan olayların belli çıkar çevrelerince kullanıldığı ve tekrar bozulduğu toplumumuzca çok iyi bilinmektedir. Bu durumu farklı kullanmaya çalışan çevreler iyi bilsinler ki Sivil Toplum Örgütleri olarak bunu artık kabul etmeyeceğiz. Barışla sonuçlanan olayları tekrar kullanmaya çalışanlar cezasız kalmayacaktır. Ayrıca her ailenin her kabilenin kendi hukukunu ve yargısını hayata geçirmesi kabul edilecek bir durum değildir. Bu tür olayların seçim arifesinde çoğalması düşündürücüdür. Sivil Toplum Örgütleri olarak halkımızı bu tür çirkin oyunlara karşı uyarıyoruz. Bundan sonrası için dikkatli olmaları birlik beraberlik ve barış içerisinde mutlu yarınlara doğru kardeşçe bir yaşam ve yarınlar için Yüksekova ilçesi sivil toplum örgütleri adına selamlıyoruz.”dedi.

 

Deklerasyona imza atanlar: DTP, Yüksekova Belediye Başkanlığı, Esnedere Belediye Başkanlığı, KESK, DİSK, DİVES, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Muhtarlar, İHD, Bedensel Engelliler Derneği Yüksekova Şubesi, TZP, Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi

 

 


Haberin kaynağı : http://www.korkmazhukuk.com
KORKMAZ HUKUK | AV.MUHİTTİN KORKMAZ