CMUK kullanıldıysa mahkeme hatalıdır.

"CMUK kullanıldıysa mahkeme hatalıdır"
"Ama karar büyük oranda sakatlanmaz" Galatasaray Üniversitesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Ümit Kocasakal HABERTURK.COM'a konuştu.

01.08.2008 14:03
Burada iki ayrı biçimde görüşülmüştür. İlk oylamada partin laiklik karşıtı eylemlere odak olmuştur diyen 10 üye var. 1 üye ret kararı veriyor. Daha sonra yaptırım konusuna geçilmiştir. Burada 6 üye 'kapatılsın' demiş, 4 üye 'bu kadar ağır yaptırıma gerek yok, hazine yardımının yarısı kesilsin' diyor.

Subut konusunda laikliğe karşı odak haline gelmemiştir diyen Mahkeme Başkanı'nın, yaptırımda sessiz kalması mümkün değildir. Başkan burada hatalıdır. Önce partinin odak olup olmadığı tartışılmış, 10 üye odak haline gelmiştir demiştir.
Bu davada CMUK (Ceza Muhakemesi Kanunu) kullanıldı dediler. Anlatılanlara ve okuduklarımıza baktığımıza göre de CMUK kullanılmış. CMUK'un 229. maddesinde şöyle der: Mahkeme başkanı, kıdemsiz üyeden başlayarak oyları ayrı ayrı toplar ve en sonra kendi oyunu verir. Mahkeme başkan ve üyelerinden hiçbiri herhangi bir konu veya sorun üzerinde azınlıkta kaldığını ileri sürerek oylamaya katılmaktan çekinemez. Oylar dağılırsa sanığın en çok aleyhine olan oy, çoğunluk meydana gelinceye kadar kendisine daha yakın olan oya eklenir.

Burada 10 oyla iş bitiyor... CMUK'a göre de mahkeme kesin kez hatalıdır.

Hukuk kuralları haricinde Başkan'ın kararı açıklarkenki tavırları da bana göre son derece hatalıydı. Fakat, yapılanlar kararı büyük oranda mı sakatlar derseniz, büyük oranda sakatlanmaz. Ayrıca Mahkeme Başkanı Kılıç, son oylamada sessiz kalmasaydı, 4 üyeye katılmış olsaydı da kapatılmama kararı zaten çıkacaktı.

Haberin kaynağı : http://www.korkmazhukuk.com
KORKMAZ HUKUK | AV.MUHİTTİN KORKMAZ